Φλεγμονή – Οξείδωση

 

Tι είναι φλεγμονή; 

Ακούγοντας τη λέξη φλεγμονή έρχεται αυτόματα στο μυαλό μας η εικόνα της φωτιάς καθώς ο όρος προέρχεται από τη λέξη φλέγω. 

Η φλεγμονή αποτελεί το σύνολο των τοπικών και συστηματικών μηχανισμών που ενεργοποιεί ο οργανισμός σε απόκριση μετά από την επίδραση σε αυτόν διαφόρων βλαπτικών παραγόντων, όπως παθογόνoυς μικροοργανισμούς, στρες, λοιμώξεις και τραυματισμένοι ιστοί. 

Πιο συγκεκριμένα η φλεγμονώδης αντίδραση είναι μία αμυντική διαδικασία του οργανισμού η οποία ενεργοποιεί συγκεκριμένες πρωτεΐνες, τις λεγόμενες κυτταροκίνες, με σκοπό να προστατεύσουν τα κύτταρα και τον ιστό. Η παραπάνω αντίδραση οδηγεί σε αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού. Τα συμπτώματα της φλεγμονής είναι το πρήξιμο, ο πόνος και η αυξημένη θερμότητα και ερυθρότητα του δέρματος. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η φλεγμονή αποτελεί το εναρκτήριο έναυσμα για μία αλληλουχία αντιδράσεων στον οργανισμό με σκοπό την προστασία του από τους βλαπτικούς παράγοντες. 

 Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή είναι μία πυρκαγιά του οργανισμού η οποία όταν είναι για λίγο μπορεί να είναι σωτήριο όταν χρονίζει όμως φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρόνια φλεγμονής αποτελούν τα αυτοάνοσα νοσήματα.

ΠΤι είναι οξείδωση? 

Πλέον ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ηχεί στα αυτιά μας η συγκεκριμένη λέξη. Τί είναι όμως η οξείδωση?

Αναζητώντας την ετυμολογία της λέξης, (οξείδωση < άκρος = οξύς, αιχμηρός), μπορούμε να αντιληφθούμε για κάτι επιβλαβές, κάτι που «τραυματίζει» τον οργανισμό μας. Επομένως,  οξείδωση είναι ένα βιολογικό φαινόμενο που τραυματίζει τα κύτταρα μας και τα οδηγεί σε θάνατο. Ένα καθημερινό παράδειγμα αυτού του φαινομένου είναι η σκουριά που μπορούμε εύκολα να συναντήσουμε σε μέταλλα που έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο.

Πώς όμως τα κύτταρα μας «σκουριάζουν» και πεθαίνουν? Στον οργανισμό μας υπάρχουν κάποια χημικά μόρια, που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, στο φαινόμενο της οξείδωσης. Φυσικά γίνεται λόγος για τις ελεύθερες ρίζες, που κάνουν το κύτταρο δυσλειτουργικό και τελικά το καταστρέφουν. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που αποζητούν ενέργεια την οποία αναζητούν στα υγιή κύτταρα του οργανισμού μας. Έτσι μπορούμε να παρομοιάσουμε τις ελεύθερες ρίζες ως επίδοξους ληστές ενέργειας των υγιών κυττάρων, που όμως όταν υπερτερούν οδηγούν στο επονομαζόμενο οξειδωτικό στρες. Επειδή ο θεός αγαπάει τον κλέφτη…αλλά και το νοικοκύρη, ο οργανισμός μας είναι εφοδιασμένος με μηχανισμούς που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και άρα την οξείδωση, μέσω βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων. 

Ωστόσο, ο οργανισμός μας χρειάζεται συνεχή ενίσχυση των μηχανισμών αυτών, λαμβάνοντας σε καθημερινή βάση διατροφικά στοιχεία που μπορούν να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει και να νικήσει τη μάχη κατά της οξείδωσης!

  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen − 7 =